Köttätaren goes vegan
För ett tag sen pratade jag med en kompis jag inte träffat på länge. Hon berättade att hon börjat äta vegankost, och både har gått ner i vikt och sänkt blodtrycket på ganska kort tid. Både min vikt och mitt blodtryck skulle må bra av lägre siffror, och eftersom jag inte har några problem med att äta kost utan animalier, tänkte jag att jag ju kan ge det 30 dagar och se vad som händer.
Jag berättade glädjestrålande om planerna för min sambo, som inte var fullt lika entusiastisk som jag. Han är inte så förtjust i rätt mycket annat än väldigt traditionell svensk husmanskost, så det där med att testa sojafärs kändes ungefär som att be honom krypa på alla fyra till Antarktis. Nu är det så att vi inte har för vana att begränsa varann, så jag fortsatte kolla vad jag nu skulle äta, hur man tillagar det och hur det kan kombineras med mat som sambon vill äta.
Nu har det gått ett par veckor och vi börjar bli vana att äta var sin proteinkälla, men resten är ju faktisk som det brukar. Jag har även plockat bort gluten ur kosten (blev rekommenderat att även testa det), men det finns ju så mycket gott som är fritt både från gluten och animalier, så det har inte känns som någon uppoffring alls. Tvärtom måste jag säga att jag känner mig piggare och liksom lättare på något sätt. Man blir inte proppmätt på samma sätt som när man äter kött, men bara behagligt mätt så man ändå kan ta en prommis efter maten. Vikten har gått ner ett par kilo och blodtrycket är kanonbra, så jag verkar i alla fall inte ha tagit skada av den här kosten.
Nu till det lustiga. Jag har ju hört om militanta veganer som hatar köttätare och tycker att alla som någon gång ätit ett ägg borde straffas med döden. Grejen är att jag aldrig träffat en sådan människa. Däremot har jag mötts av enormt många fördomar på de här veckor jag ätit denna mat. Från en nästan ursäktande attityd över att man väljer att äta kött, till att jag har blivit mer eller mindre idiotförklarad. Intressant! Jag tycker att alla, även jag, ska få äta det de vill.
Idag bestod middagen här hemma av pasta med hm-hm-sås. Hm-hm-sås var för sambons del köttfärssås, och min var en gryta gjort på butternut pumpkin. Riktigt gott! Här kommer receptet som räckte till mig och en matlåda:
Butternut gryta
1 gul hackat lök
1 klyfta pressad vitlök
1 grillad paprika skuren i fyrkanter
3-4 färska champinjoner i skivor
1/2 butternut pumpkin, skalad och skuren i tärn på ca 2 X 2 cm
1 1/2 dl sojagrädde
2 msk tomatpuré
lite chilipasta (kan man förstås utesluta om man inte gillar stark mat)
salt, peppar
Fräs lök och vitlök i lite rapsolja och tillsätt därefter pumpan. När pumpan börjar få lite färg tillsätts paprikan och champinjonerna och därefter sojagrädden. Rör ner tomatpurén i grytan och låt det hela stå och puttra en stund. Jag tycker sojagrädde kokar in mycket snabbare än kogrädde, så se till att hålla koll. Serveras med pasta som här var glutenfri.
Smaklig måltid!
