Smörrebröd!
Ibland rinner snålvattnet vid tanken om mitt hemlands delikatesser. Det danska "koldt bord med lune retter" eller smørebrød. Mums! Nu är det ju inte värre än att det går att göra själv, och gör-det-själv är ju huvudtema i denna blogg. När jag inte hittar på annat att skriva om då.
Man kan göra smörrebröd av vilket pålägg som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Men det finns massor av klassiker, och en av dem ska jag visa här.
Smörrebröd med potatis är både enkelt, gott och billigt. Vi börjar med basen för nästan all smörrebröd; rågbröd.

Det här är med frön i och är väl inte riktigt det man traditionellt använder, men det är gott och det är huvudsaken. De här söta brödsorterna man kan köpa går fetbort!

Sen ska man se till att smöret ligger i ett jämnt lager ända ut till kanterna på brödet. Dela det sedan i två bitar.
Nu ska vi ha på ett salladsblad. Jag har här använt vanlig hederlig isbergsallad.

Skär en kall kokt potatis i skivor och lägg på salladsbladet. Det ska mer än täcka hela brödet, så potatisen ligger lite utanför.

Ser gott ut redan nu, eller hur? Men vi är inte klara än, för nu ska det på majonnäs. Jag gör majon själv, men köpt går förstås precis lika bra. Jag har hittat ett busenkelt sätt att göra hemlagad majonnäs: 1 helt ägg och 2 dl matolja i ett högt smalt glas eller liknande. I med en mixerstav nere i botten, mixa några sekunder och vips är det klart att smaksätta.

I denna majo hade jag i lite dijonsenap och salt och peppar.
Ovanpå majonäsen lägger jag en skiva påläggssky (uttalas med k-ljud på danska). Den enkla versionen av hemlagat sky är helt enkelt buljong med gelatin i, som sen får stelna och bli dallrigt. Ovanpå påläggsskyn lägger jag sedan rostad lök.

Till slut lite mer grönt i form av krasse. Det ger en härlig smak och ser gott ut. Jag gillar massa grovmalen svartpeppar på också, men det är ju en smaksak.

Sådär, klar att äta!