Bröd, bakmaskin och konsten att slippa kladd.
Det här med att baka är inte min grej. Dels är jag inte särskild bra på det och dels avskyr jag att diska alla kladdiga redskap. Som tur är har något geni uppfunnit bakmaskinen. Vilken grej!
För er som aldrig sett hur en bakmaskin fungerar, kan jag berätta att man helt enkelt bara fyller dom ingredienser man ska använda ner i maskinens skål, stoppar den i maskinen, trycker på en knapp och voila! 3-4 timmar senare har man ett nybakat bröd (recept kommer längre ner).

Nu är det ju så att man trots allt måste mäta alla ingredienser, så man slipper ju inte helt att diska. Men så länge det inte är kladd går det bra. Därför använder jag detta välbeprövade, utomordentligt simpla men ändå genialiska knep:
Tryck ner decilitermåttet i mjölet så det passar med den mängd sirap man ska använda. Ta upp decilitermåttet och häll sirap i mjölgropen. Klart.


3 dl vatten
1½ tsk salt
1 msk matolja
Börja med ovanstående, och se sen till att torrjästen inte får kontakt med saltet. Det ska tydligen inte vara bra - något med att saltet tar död på jästen. Tror jag det var.
4 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
½ dl sirap
1 dl pumpafrön
½dl linfrön
1½ tsk torrjäst
Min bakmaskin ställer jag in på grovt bröd och 1000 gram, men det kanske är olika menyer på olika maskiner. Mumsigt blir det i alla fall :)