Torparn tipsar

Tips och tricks jag lärt mig som nutidstorpare.

Bröd, bakmaskin och konsten att slippa kladd.

Publicerad 2015-02-13 14:46:00 i Mat,

Det här med att baka är inte min grej. Dels är jag inte särskild bra på det och dels avskyr jag att diska alla kladdiga redskap. Som tur är har något geni uppfunnit bakmaskinen. Vilken grej!

 
Jag hade några grannar som skulle kasta bort sin maskin eftersom dom aldrig använde den. Så nu bor den hos mig och levererar plikttroget nybakat bröd. Jag äter egentligen inte så mycket bröd utom när min sköna särbo är här – då blir det ostmackor i mängder. Och trånga(re) jeans...

För er som aldrig sett hur en bakmaskin fungerar, kan jag berätta att man helt enkelt bara fyller dom ingredienser man ska använda ner i maskinens skål, stoppar den i maskinen, trycker på en knapp och voila! 3-4 timmar senare har man ett nybakat bröd (recept kommer längre ner).

Får du lust att köpa en bakmaskin, se då till att få tag på en med en rektangulär bakform/degskål. Jag har tidigare haft en där formen var kvadratisk, vilket resulterade i ett bröd som såg ut som ett höghus. Den rektangulära ger mer form av ett vanligt bröd.

Nu är det ju så att man trots allt måste mäta alla ingredienser, så man slipper ju inte helt att diska. Men så länge det inte är kladd går det bra. Därför använder jag detta välbeprövade, utomordentligt simpla men ändå genialiska knep:

Tryck ner decilitermåttet i mjölet så det passar med den mängd sirap man ska använda. Ta upp decilitermåttet och häll sirap i mjölgropen. Klart.

Det nybakade brödet. Färskt fran bakmaskineriet och framför allt kladdfritt!
Just ja, recept ska jag dela med mig av. Kan ju finnas fler som använder bakmaskin. Det här blev ett lite grövre bröd.

 3 dl vatten

1½ tsk salt

1 msk matolja

Börja med ovanstående, och se sen till att torrjästen inte får kontakt med saltet. Det ska tydligen inte vara bra - något med att saltet tar död på jästen. Tror jag det var.

4 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

½ dl sirap

1 dl pumpafrön

½dl linfrön

1½ tsk torrjäst

Min bakmaskin ställer jag in på grovt bröd och 1000 gram, men det kanske är olika menyer på olika maskiner. Mumsigt blir det i alla fall :)

 

Kommentarer

Postat av: LIENE

Publicerad 2015-02-13 14:55:33

Tycker sådan är jättebra!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Nina

För några år sen flyttade jag till mitt eget lilla härliga torp, och skulle för första gången i många år bo ensam med allt vad det innebär. Det har blivit många frågetecken om praktiska saker som för mig har varit helt nytt, men kanske är vardagspyssel för andra. Vissa saker har jag fått räkna ut själv och andra har jag fått fråga andra till råds om. Numera är vi två här på torpet, men frågeställningar och lösningar fortsätter komma. Gemensamt för mina tips och tricks är att dom inte ska ses som lösningEN, utan EN lösning. Välkommen hit och hoppas du hittar något du kan använda :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela