Torparn tipsar

Tips och tricks jag lärt mig som nutidstorpare.

En liten bit historia

Publicerad 2019-02-16 12:12:39 i Allmänt,

Min farmor gick bort för mer än 40 år sen, men varje gång jag öppnar hennes kokböcker minns jag hennes otroliga förmåga att laga mat. Kokböckerna är skrivna under Andra världskriget när det var ransonering och det inte var självklart att kunna laga den mat man ville. 

När jag nu satt och bläddrade i det ena stora band hittade jag ett tidningsurklipp med ett recept på hors d’oeuvre. En ”gaffelbid” borde vara en bit inlagd sill, men kolla hur läckert det ser ut i all sin enkelhet. Visserligen på danska (på den tiden skrev man aa och inte å som idag), men inte så svårt att förstå, tror jag. 

 
På baksidan av denna lilla lapp från förtiden finns en statistik över danskarnas kaffevanor under kriget. Man drygade ut kaffet med ersättningsprodukter, men ändå - om man jämför med dagens kaffedrickande - är det väldigt blygsamma siffror. Ransonen kaffe per månad var ett tag 125 gram. Jämförelsevis kan nämnas att min sambo dricker 500 gram. I veckan. Själv dricker jag inte kaffe, men nog är det intressant att få läsa en liten bit snart 80 år gammal vardag.
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Nina

För några år sen flyttade jag till mitt eget lilla härliga torp, och skulle för första gången i många år bo ensam med allt vad det innebär. Det har blivit många frågetecken om praktiska saker som för mig har varit helt nytt, men kanske är vardagspyssel för andra. Vissa saker har jag fått räkna ut själv och andra har jag fått fråga andra till råds om. Numera är vi två här på torpet, men frågeställningar och lösningar fortsätter komma. Gemensamt för mina tips och tricks är att dom inte ska ses som lösningEN, utan EN lösning. Välkommen hit och hoppas du hittar något du kan använda :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela