Min farmor gick bort för mer än 40 år sen, men varje gång jag öppnar hennes kokböcker minns jag hennes otroliga förmåga att laga mat. Kokböckerna är skrivna under Andra världskriget när det var ransonering och det inte var självklart att kunna laga den mat man ville.
När jag nu satt och bläddrade i det ena stora band hittade jag ett tidningsurklipp med ett recept på hors d’oeuvre. En ”gaffelbid” borde vara en bit inlagd sill, men kolla hur läckert det ser ut i all sin enkelhet. Visserligen på danska (på den tiden skrev man aa och inte å som idag), men inte så svårt att förstå, tror jag.
På baksidan av denna lilla lapp från förtiden finns en statistik över danskarnas kaffevanor under kriget. Man drygade ut kaffet med ersättningsprodukter, men ändå - om man jämför med dagens kaffedrickande - är det väldigt blygsamma siffror. Ransonen kaffe per månad var ett tag 125 gram. Jämförelsevis kan nämnas att min sambo dricker 500 gram. I veckan. Själv dricker jag inte kaffe, men nog är det intressant att få läsa en liten bit snart 80 år gammal vardag.