Familjelördag på distans
Vi på torpet bor ju lite avsides i förhållande till våra respektive familjer. Eller också är det dem som bor avsides och vi som bor centralt mitt i skogen. I vilket fall blir det förstås inte så ofta vi kan ses, när avståndet är 50 och 100 mil. Så som ett litet plåster på såret, har vi infört en tradition: Varje lördag förmiddag löser vi Melodikrysset och hjälps åt allihop via Facebooks chatt. Mellogänget består av min mamma i Skåne, svärmor i Stockholm och vi i Ångermanland.
Jag har försökt få med min son i Norrbotten också, men hans idé om en rolig lördag förmiddag är inte helt i fas med vår, kan man säga.
Hittills har ingen av oss vunnit en endaste pytteliten skärbräda, men vi har kul ändå.
Med risk för att detta utvecklar sig till någon halvtaskig matblogg, måste jag bara dela med mig av hur jag gjorde min middag igår. Jag tycker det är rätt tråkigt att laga mat, så när jag prickar rätt och får till något som blir bra, måste jag såklart dela med mig.
Jag smakade tofu för första gången för ett par veckor sen. Det smakar absolut ingenting. Man måste marinera och greja på, men då är det tacksamt eftersom det suger åt sig smaker som en svamp.
Igår gjorde jag en marinad på rapsolja, schalottenlök fond och peppar. Fonden är rätt salt, så extra salt behövs inte. Jag skar tofun till ”schnitzlar” och lade dem i marinaden i 6-8 timmar.
Jsg gillar sås, så jag gjorde en aioli på hemlagad majonäs gjord på kikärtspad. Hur enkelt och gott som helst! Jag hittade receptet på majonäsen på bloggen javligtgott.se som har massvis med härliga recept.
Kikärtorna rostade jag på pannan, och sen panerade jag tofun genom att doppa det först i kikärtspad och sen i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Stekte sen i olja till de blev fina och gyllene, och åt hela härligheten med potatis och romansallad. Mycket gott!
Sambon åt fläsk och potatis och var nöjd med det.
