Slapparlördag och vegansk ”bea”
Vilken rubrik det blev, men är det lördag så är det. Dagen har mest bestått av snö, tv och någon tupplur. Skönt att få sova ut när klockan brukar ringa halvfem på vardagarna. Jag var en sväng till Granngården för att köpa foder till hästarna, och sidvägarna till riksvägen var svåra att hitta. Allt var jämnvitt. Mysigt att komma hem till värmen igen!
Vattnet till köket har fryst, men vi är inte helt lost för vi har vatten i badrummet. Bra att det inte är tvärtom nu när det har bestämt sig för att frysa. Det går ju att hämta vatten till disk och matlagning, men det hade varit aningen svårare att duscha i diskhon.
Just nu håller jag på med kvällens middag. Det blir chilikryddade kotletter till sambon och rökt sojachorizo till mig. Till det har jag klyftisar i ugnen och så ska jag steka lite bruna champinjoner och göra nån enkel sallad till.

Sambons kotletter simrar i grädde så han har klet till sina klyftisar. Det vill jag också ha så jag har gjort en vegansk falsk bea, som är busenkel och jättegod. Jag har aldrig varit särskild förtjust i majonäs, men är den gjord på kikärtsspad är den riktigt, riktigt god. Såhär gör jag bean som är baserad på majonäs.
3 msk kikärtspad
2 dl rapsolja
Mixas ihop i cylinderformad kärl. Jag använder en vanlig 1-liters plastkanna.
När det har blivit majonäs rör man i
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 msk torkad dragon
Smaka av med salt och vitpeppar.
Vill man ha det lite gult kan man tillsätta lite gurkmeja, ca 1 tsk hade jag.
Dags att äta nu!
